El castell de València d'Àneu

Resultado de imagen de castell valencia aneuEl Castell de València d'Àneu, o Castell de Pallars, és un castell medieval de l'antic terme de València d'Àneu, a l'actual terme municipal d'Alt Àneu, de la comarca del Pallars Sobirà.
Està situat entre els cursos dels rius Noguera Pallaresa i Riu de la Bonaigua, a 1.085 metres d'altitud, sobre un turó que domina tota la vall d'Esterri d'Àneu.

És, i va ser, un lloc estratègic del qual avui dia només en resten les ruïnes com a testimonis de la grandesa del Comtat de Pallars. Fou l'última fortalesa on onejà la bandera pallaresa com a país independent.


No es tenen dades exactes sobre l'any de la seva construcció però s'estima que va ser als voltants dels segles XI - XII, mentre era comte Sunyer I de Pallars. Va allotjar, probablement com a residència d'estiu, els descendents del Comtat de Pallars fins a l'últim, Hug Roger III.
Castell situat en un lloc estratègic, atès que dominava el camí de la Vall d'Aran, la seva importància fou gran al llarg de tota l'edat mitjana i part de la moderna, i l'emplaçament, si no el castell, que ja era en ruïnes, encara jugà un paper clau en conflictes posteriors al seu enderrocament, com a la Guerra Gran o a les Guerres Carlines.

Posteriorment, a la Guerra Civil Espanyola (1936 - 1939), i el posterior conflicte dels maquis, el Castell de Pallars fou emprat per bàndol nacional com a emplaçament de canons antiaeris, trinxeres i nius de metralladora, atesa la seva situació privilegiada.

La caiguda del castell de València. 
Hug Roger III és conegut com l'últim comte de Pallars. La seva vida i obra com a senyor i comandant militar ha transcendit fins als nostres dies, cosa que ha fet que se'l consideri un heroi local. Entre les seves fetes podem destacar el desafiament a la potestat reial de Joan II i del seu fill Ferran el Catòlic, el setge i conquesta de la ciutadella de Vielha, i la dura labor de procurar una vida diferent als vilatans del Comtat, lluitant per les llibertats i per l'ideal d'una Catalunya comtal i feudal. Al llarg de la seva vida, es procurà multitud d'enemics, alguns fins i tot antítesis del que ell representava, com el Comte de Cardona - Prades Joan Ramon Folc IV de Cardona, els Reis Catòlics, el Comte de Foix, i molts altres.
La seva fortalesa, el Castell de Pallars, fou assetjada pel Comte de Cardona, en nom del Rei Ferran el Catòlic el maig de l'any 1487. En aquelles dates, Hug Roger es trobava a França reclutant homes per a plantar cara al seu rival monarquista. Per aquest motiu, el comandament del castell es concentrava en mans de la seva esposa Caterina Albert. El setge durà prop de 2 mesos, durant els quals Caterina va mantenir ferma la seva creença que el seu estimat arribaria a temps per derrotar el Comte de Cardona.
No fou així, ja que les neus dels ports evitaren el pas dels soldats des de França al Pallars. El castell fou finalment entregat el dia 5 de juliol de l'any 1487.

És una creença falsa que el mateix Comte de Cardona - Prades fes cremar el Castell de València fins als fonaments. Durant la Guerra dels Segadors el Castell de València va ser un punt clau per la defensa de la vall i encara que el Lloctinent General, Ferdinand de Marchin proposà enderrocar-lo el 1649, durant el trienni 1649-1652 serví com a punt de reunió de les lleves catalanes i de l'exèrcit francès en els seus atacs a la Vall d'Aran i també com a punt de resistència dels atacs des de la vall veïna. de El motiu pel qual es troba en ruïnes avui en dia és perquè els vilatans es desplaçaren progressivament prop de l'església de Sant Andreu, un lloc més còmode, més proper al riu i més ampli. Amb aquest desplaçament, s'endugueren a poc a poc les pedres del castell, que ja era en ruïnes després que Felip V d'Espanya fes enderrocar tots els castells catalans en acabar la Guerra de Successió, per tal de construir les seves cases.[1] Aquests fets, juntament amb les inclemències meteorològiques del lloc, i el pas dels anys han propiciat que avui dia no en quedin més que les restes arruïnades d'aquella important fortalesa.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Quatre coses que cal saber del Pallars Sobirà

Que no em puc deixar